
Love ya ni mat cuisine, delicious if eaten with rice is still warm and lembut2 ... there pulak ulam pegaga or petai, lagi lah sedapp uu !!... Those who do not eat catfish (because freshwater fish), can use salt water fish.
Ingredients :-)
5 tail catfish medium large
1 piece tamarind Gelugor
2 to 3 seeds musk lime
1 / 4 cup water
Salt and little sugar
7 seeds, onion *
3 peel garlic *
1 / 2 inch turmeric life *
1 / 2 inch belacan *
6 bean chili *
5 to 6 seeds chili rice * (* pounded to death, do not need too lumat)
HOW to make :-)
1. Catfish washed clean, and kelar2 fish day earlier, perap with salt and lime juice 10 to 15 minutes, then wash again to lose mucus and hanyirnya. Soil with 3 / 4 camca the turmeric powder and 1 / 2 tea salt camca, slang flat.
2. Fish fry just until golden and crisp, lift and Toskan. Stir fry until crisp bahan2 Tumbuk, decant acid water and enter Gelugor, add salt to taste and sugar Secubit. Let boil.
3. When almost dry, add fish and even slang. Perahkan musk lime juice and taste, if necessary, add more lemon juice musk. Gaul flat and lift. Serve immediately ....
Masakan ni mat suka banget, sedap kalau dimakan bersama nasi yang lembut2 dan masih hangat...ada pulak ulam pegaga atau petai, lagi lah sedapp uu!!...Sesiapa yang tak makan ikan keli (sebab ikan air tawar), boleh guna ikan air masin.
BAHAN-BAHANNYA :-)
5 ekor ikan keli sederhana besar
1 keping asam gelugor
2 - 3 biji limau kasturi
1/4 cawan air
Garam dan sedikit gula
7 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 inci belacan*
6 biji cili merah*
5 - 6 biji cili padi*(*ditumbuk hingga hancur, tak perlu terlalu lumat)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Ikan keli dicuci bersih, siang dan kelar2 ikan tadi, perap dengan garam dan jus limau 10 - 15 minit, kemudian cuci kembali hingga hilang lendir dan hanyirnya. Lumur dengan 3/4 camca teh serbuk kunyit dan 1/2 camca teh garam, gaul rata.
2. Goreng ikan tadi hingga kuning keemasan dan garing, angkat dan toskan. Tumis bahan2 tumbuk hingga garing, tuang air dan masukkan asam gelugor, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih.
3. Bila hampir kering, masukkan ikan dan gaul rata. Perahkan jus limau kasturi dan rasa, jika perlu tambah lagi jus limau kasturi. Gaul rata dan angkat. Hidangkan segera....
0 comments:
Post a Comment